Ιστορικό
Η Οργάνωση Παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μανταμάδου Λέσβου αποτελείται από 28 κτηνοτρόφους, όλοι μέλη του συνεταιρισμού, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η Οργάνωση παραγωγών αναγνωρίστηκε επισήμως στις 30/5/2018 ύστερα από αίτηση στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Όμως η συλλογικότητα στη συγκέντρωση και επεξεργασία γάλακτος μετράει δεκαετίες αφού, ήδη από το 1959, οι κτηνοτρόφοι του χωριού Μανταμάδος είχαν ενώσει τις δυνάμεις του με σκοπό την από κοινού διαχείριση του προϊόντος τους. Η οργάνωση παραγωγών συλλέγει κάθε χρόνο πάνω από 550 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος, τους οποίους επεξεργαζόμαστε στο συνεταιριστικό τυροκομείο όπου παράγονται τα φημισμένα τυροκομικά προϊόντα της Λέσβου. Η κοινή τους δράση επεκτείνεται και στην εμπορεία των ζωοτροφών και οι κτηνοτρόφοι-μέλη προμηθεύονται τις ζωοτροφές τους από το πρατήριο του συνεταιρισμού. Το 2019 η οργάνωση ήταν μια από τις πρώτες οργανώσεις και ομάδες παραγωγών που εντάχθηκαν στο μέτρο 9 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στον τομέα της κτηνοτροφίας.
Επιχειρησιακό πρόγραμμα
Η Οργάνωση παραγωγών έχει εκπονήσει ένα 5ετές επιχειρηματικό σχέδιο για την περίοδο 2018-2023 που θέτει συγκεκριμένους στόχους και περιγράφει τα μέσα επίτευξής τους ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα της οργάνωσης αναφορικά με την παραγωγή, τη διαχείριση του αιγοπρόβειου γάλακτος και την επεξεργασία του.
Το επιχειρηματικό σχέδιο εγκρίθηκε στο μέτρο 9 «Στήριξη Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη πρωτοβουλιών στον τομέα της προώθησης και της εμπορίας των προϊόντων τα οποία λόγω της νησιωτικής παραγωγής και του χαρακτηρισμού τους ως ΠΟΠ έχουν ιδιαίτερα και επιθυμητά χαρακτηριστικά για τους καταναλωτές. Η ενίσχυση της συγκέντρωσης της προσφοράς και της διάθεσης της παραγωγής των μελών της οργάνωσης μέσω επενδύσεων σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό αλλά και μέσω της παροχής κατάλληλης τεχνογνωσίας στα μέλη της είναι άλλος ένας κύριος στόχος. Τέλος, επιδιώκεται να βελτιστοποιηθεί το κόστος παραγωγής με την απασχόληση και συνεργασία κατάλληλων εμπειρογνωμόνων, να προωθηθούν τα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων καθώς και να βελτιωθούν οι τιμές παραγωγού μέσω της αύξησης της τιμής των τυροκομικών προϊόντων.
Τα μέσα επίτευξης για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων περιλαμβάνουν:
- τη βελτίωση της υφιστάμενης τυροκομικής μονάδας και την καλύτερη οργάνωση της διαχείρισης της παραγωγής για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.
- την αύξηση των ενεργειών εξωστρέφειας και βελτίωση της εμπορίας των παραγόμενων προϊόντων.

Τυροκομείο
Το τυροκομείο είναι η παραγωγική μονάδα της Οργάνωσης Παραγωγών όπου το γάλα που παραδίδουν καθημερινά τα συνεργαζόμενα μέλη μετατρέπεται σε μια σειρά τυροκομικών προϊόντων. Η συνεταιριστική του ιδιότητα εξασφαλίζει ότι τα προϊόντα που παράγονται προέρχονται αποκλειστικά από λεσβιακό γάλα, το οποίο παράγεται από αιγοπρόβατα που τρέφονται στους απέραντους βοσκοτόπους του νησιού. Το σύνολο της παραγωγής των μελών της οργάνωσης μεταποιείται.
Το τυροκομείο έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα Leader για τον εκσυγχρονισμό τους και τα προηγούμενα χρόνια έχει εφοδιαστεί με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα. Επιπλέον, είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 22000 για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Στο τυροκομείο λειτουργεί πρατήριο προϊόντων όπου οι επισκέπτες μπορούν να αγοράζουν τα προϊόντα του συνεταιρισμού.

Πιστοποιήσεις




ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
O Αψώκαρδος Νίκος ασχολείται με την κτηνοτροφία από μικρή ηλικία, ακολουθώντας την παράδοση της οικογένειάς του από τον πατέρα του. Διαθέτει πρόβατα της μοναδικής φυλής Λέσβου και παράγει κάθε χρόνο πάνω από 80 τόνους πρόβειου γάλακτος. Η περιοχή βόσκησης βρίσκεται στην ευρύτερη ορεινή περιοχή του Μανταμάδου, στην υπέροχη θέση «Καβακλί», ξακουστή για την ιδιαίτερη χλωρίδα της σε αρωματικά βότανα όπου τα πρόβατα τρέφονται με τη λεσβιακή χλωρίδα για να παράγουν ένα υψηλής ποιότητας γάλα.
Τελείωσε τις σπουδές του ως τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης και έχει εγκατασταθεί στο Μανταμάδο ως νέος κτηνοτρόφος. Πατέρας και γιός μοιράζονται γνώση, εμπειρίες και … τη στάνη τους, που φιλοξενεί συνολικά πάνω από 500 περίπου ζώα. Είναι ενταγμένοι στη βιολογική κτηνοτροφία και παράγουν βιολογικό γάλα, ενώ ασχολούνται και με την εκτροφή βοοειδών κρεατοπαραγωγης. Εκτός από γάλα διαθέτουν το κρέας σε επιλεγμένα κρεοπωλεία ενώ κάθε χρόνο ανανεώνουν τα κοπάδια τους.
Όπως κάθε Μανταμαδιώτης, ο Φώτης και ο Νίκος αγαπούν όλα τους τα ζώα, ιδιαιτέρως όμως τα άλογα και τα σκυλιά που τους συνοδεύουν στο επάγγελμά τους.
O Αψώκαρδος Νίκος ασχολείται με την κτηνοτροφία από μικρή ηλικία, ακολουθώντας την παράδοση της οικογένειάς του από τον πατέρα του. Διαθέτει πρόβατα της μοναδικής φυλής Λέσβου και παράγει κάθε χρόνο πάνω από 80 τόνους πρόβειου γάλακτος. Η περιοχή βόσκησης βρίσκεται στην ευρύτερη ορεινή περιοχή του Μανταμάδου, στην υπέροχη θέση «Καβακλί», ξακουστή για την ιδιαίτερη χλωρίδα της σε αρωματικά βότανα όπου τα πρόβατα τρέφονται με τη λεσβιακή χλωρίδα για να παράγουν ένα υψηλής ποιότητας γάλα.
Τελείωσε τις σπουδές του ως τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης και έχει εγκατασταθεί στο Μανταμάδο ως νέος κτηνοτρόφος. Πατέρας και γιός μοιράζονται γνώση, εμπειρίες και … τη στάνη τους, που φιλοξενεί συνολικά πάνω από 500 περίπου ζώα. Είναι ενταγμένοι στη βιολογική κτηνοτροφία και παράγουν βιολογικό γάλα, ενώ ασχολούνται και με την εκτροφή βοοειδών κρεατοπαραγωγης. Εκτός από γάλα διαθέτουν το κρέας σε επιλεγμένα κρεοπωλεία ενώ κάθε χρόνο ανανεώνουν τα κοπάδια τους.
Όπως κάθε Μανταμαδιώτης, ο Φώτης και ο Νίκος αγαπούν όλα τους τα ζώα, ιδιαιτέρως όμως τα άλογα και τα σκυλιά που τους συνοδεύουν στο επάγγελμά τους.
O Βασιλέλης Στυλιανός προέρχεται από μεγάλη κτηνοτροφική οικογένεια, με τεράστια πείρα στην εκτροφή προβάτων. Πατέρας μιας υπέροχης τρίτεκνης οικογένειας, ασχολείται με την κτηνοτροφία από μικρή ηλικία, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση. Το κοπάδι του παράγει ετησίως πάνω από 60 τόνους πρόβειου γάλακτος, μεγάλη ποσότητα του οποίου είναι βιολογικό, ενώ προμηθεύει τα κρεοπωλεία της ευρύτερης περιοχής με εκλεκτής ποιότητας κρέας.
Τα ζώα του θα τα βρείτε στην πανέμορφη κοιλάδα «Καριανής», ξακουστή για την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα της, ιδιαίτερα δε για την ορνιθοπανίδα της, όπου συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες παρατηρητές πουλιών. Τα πρόβατα τρέφονται με χλωρίδα που είναι πλούσια σε αρωματικά βότανα και παράγουν το υψηλής ποιότητας γάλα που χρησιμοποιείται στα τυροκομικά προϊόντα.
Ο Στέλιος, εκτός από το μεράκι του για την προβατοτροφία, έχει χόμπι τα άλογα και πάντα συμμετέχει στα πανηγύρια του χωριού στο παραδοσιακό έθιμο του καβαλάρη σε στολισμένο άλογο με χαντρωτά.
O Βασιλέλης Στυλιανός προέρχεται από μεγάλη κτηνοτροφική οικογένεια, με τεράστια πείρα στην εκτροφή προβάτων. Πατέρας μιας υπέροχης τρίτεκνης οικογένειας, ασχολείται με την κτηνοτροφία από μικρή ηλικία, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση. Το κοπάδι του παράγει ετησίως πάνω από 60 τόνους πρόβειου γάλακτος, μεγάλη ποσότητα του οποίου είναι βιολογικό, ενώ προμηθεύει τα κρεοπωλεία της ευρύτερης περιοχής με εκλεκτής ποιότητας κρέας.
Τα ζώα του θα τα βρείτε στην πανέμορφη κοιλάδα «Καριανής», ξακουστή για την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα της, ιδιαίτερα δε για την ορνιθοπανίδα της, όπου συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες παρατηρητές πουλιών. Τα πρόβατα τρέφονται με χλωρίδα που είναι πλούσια σε αρωματικά βότανα και παράγουν το υψηλής ποιότητας γάλα που χρησιμοποιείται στα τυροκομικά προϊόντα.
Ο Στέλιος, εκτός από το μεράκι του για την προβατοτροφία, έχει χόμπι τα άλογα και πάντα συμμετέχει στα πανηγύρια του χωριού στο παραδοσιακό έθιμο του καβαλάρη σε στολισμένο άλογο με χαντρωτά.
O Ματζουράνης Στυλιανός έχει μια οικογενειακή κτηνοτροφική εκμετάλλευση, την οποία διατηρεί μαζί με τη σύζυγό του Κουβδή Γεωργία, που έχει εγκατασταθεί στο Μανταμάδο με πρόβατα φυλής Μυτιλήνης, αξιοποιώντας το πρόγραμμα νέων αγροτών. Συνολικά η φάρμα διαθέτει πάνω από 500 πρόβατα και παράγει κάθε χρόνο πάνω από 80 τόνους γάλακτος.
Η αγάπη τους για το επάγγελμα, τους έκανε να αναζητήσουν και να υλοποιήσουν προγράμματα με τα οποία κατάφεραν να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους με αρμεκτήρια, καλύτερες συνθήκες σταυλισμού για τα ζώα τους και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μέρος της παραγωγής τους χρησιμοποιείται για να παράγουν πεντανόστιμα σπιτικά λαδοτύρια και παραδοσιακό τραχανά.
Όπως σε πολλές φάρμες σε αυτήν την περιοχή της Λέσβου, θα δείτε άλογα και σκυλιά να συντροφεύουν τα πρόβατα τους.
O Ματζουράνης Στυλιανός έχει μια οικογενειακή κτηνοτροφική εκμετάλλευση, την οποία διατηρεί μαζί με τη σύζυγό του Κουβδή Γεωργία, που έχει εγκατασταθεί στο Μανταμάδο με πρόβατα φυλής Μυτιλήνης, αξιοποιώντας το πρόγραμμα νέων αγροτών. Συνολικά η φάρμα διαθέτει πάνω από 500 πρόβατα και παράγει κάθε χρόνο πάνω από 80 τόνους γάλακτος.
Η αγάπη τους για το επάγγελμα, τους έκανε να αναζητήσουν και να υλοποιήσουν προγράμματα με τα οποία κατάφεραν να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους με αρμεκτήρια, καλύτερες συνθήκες σταυλισμού για τα ζώα τους και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μέρος της παραγωγής τους χρησιμοποιείται για να παράγουν πεντανόστιμα σπιτικά λαδοτύρια και παραδοσιακό τραχανά.
Όπως σε πολλές φάρμες σε αυτήν την περιοχή της Λέσβου, θα δείτε άλογα και σκυλιά να συντροφεύουν τα πρόβατα τους.


English
Turkish