Ιστορικό
Η ιστορία της συλλογικής οργάνωσης των κτηνοτρόφων στην περιοχή ξεκινάει το 1959, όταν αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να τυροκομήσουν το γάλα τους ώστε να παράγουν οι ίδιοι τυροκομικά προϊόντα. Έτσι ιδρύεται ο «Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Μανταμάδου» στην αρχή σε ένα μικρό Τυροκομείο μέσα στο χωριό και αργότερα στο υπάρχον κτίριο απέναντι από το Μοναστήρι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Το επόμενο βήμα έγινε το 2018, με τη σύσταση και αναγνώριση Οργάνωσης Παραγωγών στον τομέα του αιγοπρόβειου γάλακτος, από 28 επαγγελματίες κτηνοτρόφους. Η οργάνωση παραγωγών συλλέγει κάθε χρόνο πάνω από 550 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος, που παράγονται από την τοπική φυλή προβάτων Μυτιλήνης, τα οποία τρέφονται κυρίως από την πλούσια λεσβιακή χλωρίδα.
Η Οργάνωση παραγωγών συνεχίζει να επενδύει στον εκσυγχρονισμό των δραστηριοτήτων της και στην προώθηση της καινοτομίας με γνώμονα την παραγωγή των φημισμένων τυροκομικών προϊόντων της Λέσβου στο ιδιόκτητο τυροκομείο.
Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Συνεταιρισμός διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε τρία χρόνια από το ανώτατο όργανο που είναι η Γενική Συνέλευση των μελών που αποτελείται από 245 μέλη.
Από το 2018 η σύνθεση του ΔΣ είναι η παρακάτω:
- Σταμάτης Παναγιώτης – Πρόεδρος
- Γιαννίκας Ιωάννης – Αντιπρόεδρος
- Τσίκνας Στυλιανός – Γραμματέας
- Αψώκαρδος Φώτιος – Μέλος
- Μαντζουράνης Στυλιανός – Μέλος
- Βασιλέλλης Στυλιανός – Μέλος
- Μυστακέλης Σαράντος – Μέλος

English
Turkish