We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Usefull links

Contact us

My Cart
0,00
My Cart
0,00
mandamados slider

Προϊόντα αγνά, που διαφημίζουν τη Λέσβο

Οι πρώτες αχτίδες του πρωινού ήλιου έπεφταν πάνω στον επιβλητικό τρούλο του Αγίου Θεράποντα. Ενός εντυπωσιακού ναού, βυζαντινού ρυθμού, σχεδιασμένο από τον Αργύρη Αδαλή (μαθητή του Τσίλερ), με εμφανή γοτθικά στοιχεία αλλά και επιρροές από τις τάσεις του μπαρόκ και του νεοκλασικισμού που δεσπόζει στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Η Λέσβος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας, αρκετά εύφορο και κατάφυτο από ελαιώνες και πεύκα με έντονες εναλλαγές τοπίων. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, έφτασαν στο νησί πολλές οικογένειες Μικρασιατών, οι επιρροές των οποίων φαίνονται τόσο στην αρχιτεκτονική των σπιτιών όσο και στη γεωργία και την τοπική κουζίνα. Στο νησί βρεθήκαμε για να γνωρίσουμε τους ανθρώπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μανταμάδου, να ενημερωθούμε για τη δουλειά που γίνεται εκεί αλλά και να γευτούμε τους εκλεκτούς τυροκομικούς θησαυρούς που παράγουν.

Ο Συνεταιρισμός του Μανταμάδου, με τη σημερινή του μορφή, προέκυψε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 μετά από τη συνένωση του Ελαιουργικού και του Τυροκομικού Συνεταιρισμού που προϋπήρχαν. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή ελαιολάδου, στην τυροκόμηση λαδοτυριού (ΠΟΠ), γραβιέρας, φέτας (ΠΟΠ), στην παρασκευή βούτυρου, νωπής και ξηρής μυζήθρας αλλά και στο εμπόριο ζωοτροφών. Διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το τυροκομείο δυναμικότητας 4 τόνων, ένα ελαιοτριβείο δυναμικότητας 6 τόνων, αποθήκες ζωοτροφών και δεξαμενές φύλαξης ελαιολάδου. Οι κτηνοτρόφοι – μέλη του Συνεταιρισμού Μανταμάδου δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του ομώνυμου δήμου, με συνολικό πλήθος ζωϊκού κεφαλαίου κοντά στα 4.000 αιγοπρόβατα (περίπου). Μάλιστα, το σύνολο του γάλακτος που παραδίδεται από εκείνους, εφόσον εξεταστεί μικροβιολογικά και κριθεί ότι πληροί τις προϋποθέσεις ποιότητας για τυροκόμηση, μεταποιείται αμέσως.

Αυτό που ενδιαφέρει, πρωτίστως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού κο Παναγιώτη Σταμάτη, είναι η ποιότητα και η άριστη γεύση των προϊόντων που μπορεί να απολαύσει ο κάθε καταναλωτής. Για τον Πρόεδρο, είναι βασικό τα μέλη του Συνεταιρισμού να έχουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον και να απολαμβάνουν όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές για το γάλα που παραδίδουν. Όμως, το κομμάτι της ποιότητας είναι αδιαμφισβήτητο και όλες οι ενέργειές τους έχουν αυτή ως προτεραιότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τυροκομείο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του τοπικού Leader με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των χώρων τυροκόμησης, σύμφωνα με τα αυστηρότερα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων. Επιπλέον, είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000 για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Το συγκριτικό τους πλεονέκτημα; Είναι ο μόνος Συνεταιρισμός κτηνοτρόφων στο νησί της Λέσβου που έχει τη δυνατότητα να μεταποιήσει το γάλα των μελών του.

Το πιο γνωστό τυρί του Συνεταιρισμού Μανταμάδου είναι το Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ ή αλλιώς «κεφαλάκι». Ένα εξαιρετικό, πολύ νόστιμο, πικάντικης γεύσης, κίτρινο, σκληρό τυρί το οποίο πήρε το όνομα του από τη συνήθεια των παλιών κατοίκων της Λέσβου να το διατηρούν ακόμα και έναν ολόκληρο χρόνο μέσα σε λάδι. Προκύπτει από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με κατσικίσιο και καταναλώνεται είτε ως επιτραπέζιο είτε ως σαγανάκι. Επάξιοι ανταγωνιστές του είναι η Γραβιέρα και η Γραβιερίτσα που, επίσης, παρασκευάζουν στον Συνεταιρισμό και απαιτούν για ωρίμανση τουλάχιστον 3 μήνες. Η Γραβιέρα έχει γεύση ελαφρώς υπόγλυκη ενώ η Γραβιερίτσα συνδυάζει τις ιδιότητες του Λαδοτυριού και της Γραβιέρας.

Εξαίρετης, ελαφρώς αλμυρής και υπόξινης γεύσης, ήταν και η φέτα (ΠΟΠ) που δοκιμάσαμε την οποία φτιάχνουν από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με κατσικίσιο. Ευχάριστη έκπληξη, ακόμη, αποτέλεσε το Νωπό Βούτυρο (φρέσκο) του Συνεταιρισμού, το οποίο τιμήσαμε δεόντως την επόμενη μέρα στο πρωϊνό μας με ψωμί και μέλι. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό τους προϊόν που προκύπτει από την επεξεργασία της κορυφής του γάλακτος, το «καϊμάκι» που λέγανε οι παλιότεροι. Ο Συνεταιρισμός διαθέτει στην αγορά τόσο νωπό όσο και Αγνό ή Τηγμένο Βούτυρο που είναι, στην ουσία, το προϊόν βρασμού του Νωπού Βούτυρου. Στο τυροκομείο λειτουργεί πρατήριο προϊόντων ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να αγοράζουν όποιο από τα παραπάνω τυριά προτιμούν.

Ποιο είναι, όμως, αυτό που κάνει τα προϊόντα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μανταμάδου τόσο ξεχωριστά; Η απάντηση από τον Πρόεδρο, κο Σταμάτη, απλή και γρήγορη. Ευθύνονται οι οργανοληπτικές ιδιότητες του αιγοπρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιούν. Το εξαιρετικό γάλα θα προσδώσει την προστιθέμενη αξία, τα αρώματα και την ανώτερη ποιότητα στο τελικό προϊόν. Την ιδιαίτερη γεύση και σύσταση προσδίδει η μοναδική χλωρίδα της περιοχής, το μικροκλίμα, τα ίδια τα χαρακτηριστικά των τοπικών φυλών των αιγοπροβάτων τους (πρόβατο Μυτιλήνης), όπως και ο παραδοσιακός τρόπος τυροκόμησης που ακολουθούν τα μέλη.

Οι προσπάθειες όλων στο Συνεταιρισμό του Μανταμάδου δεν θα μπορούσαν να είχαν ευοδωθεί αν δεν είχαν αξιοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα από το ΠΑΑ 2014-20. Σύμφωνα με τον γεωπόνο – τεχνικό σύμβουλο του Συνεταιρισμού, κο Χρήστο Καρατζά, ο Συνεταιρισμός συμμετέχει στο Μέτρο 9 ως αναγνωρισμένη οργάνωση παραγωγών και εκτελεί επιχειρηματικό πρόγραμμα 5ετούς διάρκειας στον τομέα της γαλακτοπαραγωγής. Επίσης, αρκετοί παραγωγοί – κτηνοτρόφοι του Συνεταιρισμού είναι πιστοποιημένοι στη βιολογική κτηνοτροφία, οπότε πέραν του συμβατικού γάλακτος παραδίδουν και ποσότητες βιολογικού αιγοπρόβειου γάλακτος. Τέλος, έχει εγκριθεί η συμμετοχή του Συνεταιρισμού στο Μέτρο 16 με σκοπό την παραγωγή, για πρώτη φορά στο νησί, λαδοτυριού light με μειωμένα λιπαρά για τους απαιτητικούς καταναλωτές. Πυξίδα της αξιοποίησης των χρημάτων που απορροφώνται από οποιοδήποτε επενδυτικό πρόγραμμα είναι, όπως μας αναφέρει ο κος Καρατζάς, η εξωστρέφεια και προβολή του Συνεταιρισμού πλέον της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.

Λένε πως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις ένα τόπο είναι να γευτείς τα τοπικά του προϊόντα. Αυτό αποδεικνύεται στο χωριό του Μανταμάδου και με το παραπάνω. Το μεράκι των μελών του Συνεταιρισμού, η αγάπη τους για αυτό που κάνουν, ο προσεκτικός σχεδιασμός κάθε επόμενου στόχου – εγχειρήματος, η εμπεριστατωμένη υποστήριξη και συμβουλευτική από επιστήμονες με γνώσεις σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο μικροκλίμα και την αλμύρα της θάλασσας, ευθύνονται για τα εξαιρετικά τυριά που παράγουν. Προϊόντα αγνά, μοναδικά, υψηλής διατροφικής αξίας που διαφημίζουν όλη τη Λέσβο παντού.


Πηγή: epixeiro.gr

espa